top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverFolkert Post

Nieuwe Wieken Korenmolen worden tijdens de Westlandse Molendag officieel in gebruik genomen

Op de Westlandse Molendag, die dit jaar op 30 juni valt, zijn de nieuwe wieken van de korenmolen in ’s-Gravenzande echt klaar. De molenaars zullen zaterdag eerst proefdraaien en dan zal om 10 uur het wiekenkruis officieel in gebruik genomen worden. De molen is van 9 tot 17 uur geopend. Bezoekers krijgen een kopje koffie aangeboden.


Op maandag 4 juni werd begonnen met het monteren van de nieuwe wieken op de Korenmolen in ’s-Gravenzande. De werkzaamheden zijn voorspoedig verlopen.


Dit is het derde nieuwe wiekenkruis sinds de oorspronkelijke wieken in 2012 vervangen werden!


Op dinsdag 21 november 2017 werden de oude wieken verwijderd. Hoewel de wieken pas sinds voorjaar 2016 op de molen draaiden werden ze in mei 2017 stilgezet op advies van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Het bleek dat het sinds 2011 in Nederland toegepaste systeem van deelbare roeden niet deugde. Circa 40 molens kwamen zo stil te staan. De Rijksdienst stelde middelen beschikbaar zodat dit jaar alle getroffen molens gerepareerd kunnen worden.


November 2012 werden de originele wieken vervangen door een nieuw wiekenkruis omdat na vele jaren trouwe dienst de roeden door roest waren aangetast. Februari 2013 werden deze wieken in gebruik gesteld. In februari 2014 overkwam de molen een ramp, de as van de molen brak en de wieken kwamen naar beneden.


Dankzij de steun van de bevolking, vele acties, en voorschotten van de gemeente Westland, het Fonds Westland, het fonds Loswal de Bonnen en kringloopwinkel Re-Sell, kon het herstel in 2015 beginnen. In mei 2016 werden de wieken feestelijk in gebruik genomen, om in mei 2017 helaas weer stil gezet te worden.


Op Zaterdag 30 juni 2018 organiseren de Westlandse molenaars de 25e “Westlandse Molendag”.

Op deze dag is het mogelijk 8 korenmolens en 5 poldermolens in werking te zien en te bezichtigen.


Fietstocht Ook dit jaar is het weer mogelijk om de molens per fiets te bezoeken. U kunt starten bij elke deelnemende molen en daar een knooppuntenfietsroute met stempelkaart kopen voor € 5. Bij het behalen van minimaal 5 stempels ontvangt u een leuk aandenken.

Voor nadere inlichtingen


Folkert Post, secretaris

Tel 06 22465858

50 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page