top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverBestuur

Malende molen van 's-Gravenzande 14 mei open voor publiek

's-Gravenzande - De enige molen die het ‘Breeje Durp’ nog rijk is, dateert uit 1908 en is beeldbepalend voor het stadsaanzicht van 's-Gravenzande. Op 14 mei, Nationale Molendag, draait en maalt de molen weer als vanouds en kan het publiek de molen na alle covidbeperkingen eindelijk weer bezichtigen. Molenaar Toby de Kok deelt zijn enthousiasme voor zijn vak en de molen graag met alle bezoekers.

Toby verhuisde op vierjarige leeftijd naar Monster en dat hebben zijn ouders geweten. Klasgenootjes gingen na school naar een voetbalveldje, Toby deed niks liever dan de molenaars helpen. "De indrukwekkende mechaniek, het geluid, de geur en de sfeer betoverden me en zodra ik oud genoeg was, sprong ik op mijn fietsje om zo vaak mogelijk naar de molen te gaan", zegt hij met nog evenveel passie in zijn stem als destijds.

Naast de molen in Monster was Toby ook regelmatig te vinden in de molens van Schipluiden en Maasland. Het was dan ook niet verwonderlijk dat Toby al op jonge leeftijd een tweejarige molenaarsopleiding voltooide en zo ook stage liep op diverse molens in de regio. Toby behoort met zijn 28 jaar tot de jongste generatie molenaars in Nederland. Over zijn motivatie kan hij kort zijn: "Het geeft een waanzinnige kick om zo'n enorme machine te bedwingen en naar je hand te zetten in balans met de onvoorspelbare oerkrachten van de natuur."

"Een werkende molen vind ik persoonlijk veel mooier dan een uitsluitend draaiende molen. Toen ik vroeg om molenaar te worden op de mooie achtkantige baliemolen van 's-Gravenzande had ik meteen al in gedachten dat ik de molen heel graag weer maalvaardig wilde maken. Dat wil zeggen dat er graan tot meel gemalen wordt. Inmiddels malen we sinds twee jaar weer volop en bieden we in de molen een grote variëteit aan heerlijke ambachtelijke bakmixen", vertelt Toby terwijl hij een aantal papieren verpakkingen tevoorschijn haalt.

"Zo maken we het verleden weer tastbaar voor nieuwe generaties en dat geeft veel voldoening", lacht Toby trots. "We doen dat samen met een team molenaars en vrijwilligers die bezoekers te woord staan en uitleg geven over de meelproducten. Trouwens, mochten er enthousiaste lezers zijn... we zoeken nog vrijwilligers die het leuk vinden ons te helpen in de molen. We zijn elke zaterdag open en hopen dat we op Nationale Molendag 14 mei weer veel bekijks hebben aan de Naaldwijkseweg in 's-Gravenzande."
232 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page